От 1 декември София ще стане първия град в Източна

...
 От 1 декември София ще стане първия град в Източна
Коментари Харесай

Центърът на София е забранен за най-старите коли

 От 1 декември София ще стане първия град в Източна Европа, в който ще бъдат годни забрани за достъп на замърсяващи коли в централните елементи. Решението беше признато преди към година и обгръща първа екологична група - леки и лекотоварни коли с бензинов мотор, в случай че първата им регистрация е преди 1 януари 1996 година Също, в случай че моторът е дизелов и регистрацията е преди 2002 година Изглежда обаче стартът на мярката ще бъде облекчен.
Кметът на София Васил Терзиев възнамерява гратисен интервал за възбраната, което значи че за неустановен период от време - само че не доста дълъг - санкции няма да бъдат налагани. Причината е слабата разяснителна акция за жителите и това по какъв начин, по кое време и за какъв брой време ще действа възбраната. Освен това, софтуерът, който автоматизирано ще следи за извършители, към момента не е минал нужните процедури.
Грубо се счита, че към 100 000 коли са наранени от новата мярка, само че не повече от 20 000 от тях се движат всеки ден. От 1 декември 2024 година в дребния кръг на София ще се забрани и влизането на коли с екокатегория 2. Ако колата ви има стикер за трета категория, възбраната за нея да влиза в центъра на София ще бъде наложена от 1 декември 2028 година
Обхватът на зоната последователно ще се уголемява, само че през първата година тя ще обгръща така наречен дребен кръг в карето сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ". На всички кръстовища за влизане в Малкия кръг към този момент са конфигурирани видеокамери, които разчитат екологичния стикер на колата. На нарушителите ще се постановат санкции, които стартират от 50 лева Зоната не важи за живущи с адресна регистрация в съответната зона.
По-голямата зона ще бъде въведена след две години - от 1 декември 2025 година Тя ще обгръща територията, обрисувана от бул. " Сливница ", бул. " Данаил Николаев ", бул. " Ситняково ", бул. " Яворов ", ул. " Атанас Дуков ", бул. " Хенрик Ибсен ", бул. " П.Ю.Тодоров ", бул. " Иван Гешов ", бул. " Константин Величков ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР